CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

06 januari 2010

|| Utvecklingsfas

När Novalii var nyfödd hittade jag en bra sida på nätet där det står om alla “språng” och utvecklingsfaser hos ett barn.
Och nu är jag helt säker på att Novalii är inne i “språng 5”.

Nästan allt som står passar in.
Hon som sovit så bra tidigare sover väldigt orolig och många korta stunder istället, hon har ingen aptit och är väldigt gnällig i allmänhet. Hon vill vara med och nära hela tiden. Givetvis lämnar jag inte henne och går nån annan stans, men kan inte bära omkring henne hela dagarna och det är det hon vill.
Det är ju något positivt med de här sprången, de utvecklas och “klättar upp en nivå” men det är ganska utmattande, speciellt när Hampus har en riktig trotsperiod precis nu!
*puh* :)

Så några tänder är det nog inte tal om ;)

 

Ett urklipp:

Tecknen på att ett nytt utvecklingsprång är på gång är ungefär desamma varje gång:
Barnet...
*skriker oftare och mer.
*vill ha mer fysisk kontakt och vill att du ska ägna dig mer åt det.
*har sämre aptit.
*är blygare och klängigare än vanligt.
*sover dåligt.
*suger mer på tummen.
*är tystare och mindre livligt.


SPRÅNG 5
Vid omkring 23 veckors ålder är det dags igen. Barnet blir missnöjt grinigt och lynnigt. Det beror, som tidigare, på att världen kommer i gungningen därför att stora förändringar är på väg. Det femte språnget, som inträffar vid omkring 6 månaders ålder, kan kallas relationssprånget. Barnet lär sig att omvärlden är stor och själv är han eller hon bara en liten prick. Den leksak barnet vill leka med ligger onåbar uppe på en hylla. Mamma och pappa kan försvinna till ett annat rum och då är de borta. Det kan förstås kännas mycket skrämmande.
Nu sover barnet ofta sämre. Kanske har det svårt att somna eller vaknar tidigare. Kanske verkar det ha mardrömmar. Barnet blir blygare och vill helst ha mamma eller pappa riktigt nära för att ha koll på att ingen försvinner. Snuttesaker är viktiga.

Så kan du hjälpa barnet: Visa barnet att du inte överger det. Låt det vänja sig vid nya situationer i sin egen takt. Lek tittutlekar. Det är roligt att kasta saker och att rasa torn som pappa eller mamma bygger upp. Genomskinliga saker med något inuti är spännande. En plastflaska med lite vatten och skum till exempel. Nu är det hög tid att barnsäkra hemmet. Musik, dans och ramsor brukar uppskattas

.: här finns alla språng :.

1 kommentarer:

Emma sa...

Då måste Viggo vara i den utvecklingsfasen, för det stämmer mycket in på honom som han är nu. Han har svårt för att komma till ro och sova, men ändå blir han fortare trött nu och vill sova, vaknar TIDIGARE än vanligt (imorse 6:10).. blir fort "rastlös" och gnällig och vill bäras och ha jättemycket uppmärksamhet, blygare än vanligt då han träffar andra.. vi får tvinga i honom maten för han stänger bestämt igen munnen då vi kommer med skeden/flaskan... SUCK.. Men det går ju över :)