CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

11 mars 2010

|| Panik?

Varför får vissa mammor näst intill panik när det märker att ett barn i samma ålder kan något som ens eget barn ännu inte har lärt sig eller har nåt som nån annan inte har? Vad är det som gör att vissa mammor måste börja öva krypning med sin bebis bara för att något annat barn i dess omgivning precis lärt sig krypa…?
Det handlar ju givetvis inte bara om krypning utan kan vara minsta lilla struntgrej som att peka på lampan eller vinka…
Det måste vara en osäkerhet från mammans (och pappans?) sida. En rädsla för att barnet skulle vara “sen” i utvecklingen?
Detta är ju inget fenomen som rör några enstaka mammor…
Man både ser och hör ofta om den här hetsen om att vara först med allt eller ha det bästa.
Det är ju inte för inget som tex programmet “solsidan” driver om hysteriska mammor som ska vara bäst och värst hela tiden… ;) 

Har skrivit om detta många gånger, men eftersom jag är med om det ganska regelbundet i min “närhet” så stör det mig som fasen!
Slappna av! Ett barn som klassas som sen i utvecklingen är ofta väldigt sen, det handlar inte om en en månad utan om flera.
Ett barn som kryper relativt tidigt, säg vid 6 mån kanske inte alls är så snabb med att lära sig prata eller klappa händerna, medans ett barn på 9 mån som inte alls är intresserad av att krypa är jätte duktig på ord…
Det är så fruktansvärt olika och det är så sällan något är onormalt.

Skryt om barnen! Men stressa dom inte!
Och stressa inte mammahjärnan.
Slappna av istället och njut av den fruktansvärt korta tiden!
Snart vill de ändå inte ha med oss tjatiga, pinsamma mammor att göra! ;)Edit: ska editera lite innan fler missuppfattar mig.
Självklart ska man lära och pusha sina barn. Hur ska de annars ta sig vidare i utvecklingen? Det är ju skitviktigt att lära dem allt!
Det jag pratar om är mammor som ska vara bäst och värst hela tiden med allt och praktiskt taget får panik om något annat barn i närheten kan något eller har någon grej som anses “bättre”.
Det är hetsen jag inte förstår mig på. Inte hurvida man lär sina barn att kappa händerna eller vinka… Det tillhör väl föräldragrejen, att lära sin barn allt?! Trodde det var underförstått.
Men att tävla om sina barns utveckling…
Det är DET jag stör mig på…
Så, då var det sagt :)

5 kommentarer:

Emma sa...

Jag tror inte det har med "osäkerhet" från föräldrarnas sida att göra! :) Verkligen inte... Mer att man vill se sitt barn utvecklas och blir "ivrig" fast man egentligen bara ska vänta och slappna av!? =) Fast inte vet jag, alla är väl olika... Finns nog dom som får "panik" kanske...


Innan Viggo kunde säga mamma och pappa, så satt vi och sa "mamma, pappa" osv till Viggo... Det hade inte med å göra att vi var "osäkra" eller fick panik? Mer att vi ville höra honom säga orden! ;) Och dom kom ju! :)

Lika så nu igår då vi var på Minikul och sjöng "Klappa händerna" så började Viggo klappa händerna lite smått (på knäna), så då har vi "tränat" på det idag... Och inte har det med osäkerhet att göra, mer att jag ser att han vill och hjälper honom på traven? =)

Men jag förstår vad du menar. Vissa bebisar vill inte krypa, utan bara ligger och föräldrarna blir tokiga och ivriga och fattar inte varför deras bebis gör så... Men man måste ju ändå förstå dom? Dom vill se sitt barn utvecklas helt enkelt! :) Alla föräldrar är väl lika ivriga? =) Om man så har en bebis med sen eller tidig utveckling! :) Det är ju inte så att man låter sin bebis ligga i ett babygym eller på en filt hela dagarna och bara låta allting ske av sig själv, man vill ju ge lite puffar på traven ju! ;) Så jag tycker inte det finns så mycket att jaga upp sig i...

Det är så vi föräldrar är! :)

Emma sa...

Ja, då förstår ja.. Ja, det tycker jag med är fel. Förstår inte hur vissa tänker. Nu kom jag med på att tänka på "Solsidan", då dom skulle ha kalas för sin son haha... Det var ju bara för mycket! :)

Elin J sa...

Jag vet en hel del mammor och även pappor som gör det! Tycker själv att det är lite jobbigt eftersom att man lätt kan ryckas med, men här tar vi det lilla lugna. Jämför mer mina två, och Mille han tar det lilla lugna han om man skulle jämföra med sin syster. Men du har helt rätt, att stressa barn är inte bra, de blir nog stress i livet senare så det räcker och blir över! =)

Liz sa...

Go Sarah! Go Sarah! :-)
Ja herregud Vissa mammor är helt sanslösa ! Skulle vart på kyrkis i Går här Säger då bara det - Att dom orkar!
Puss

Michelle sa...

Detta har jag också märkt av! Överallt jämförs det..