CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

10 december 2009

|| Sovstund har guld i mun…

Åh va jag älskar att sova. Det behöver inte betyda att jag ska sova länge på morgonen, men en ostörd natt gör mycket.
Nu har Novalii sovit riktigt bra redan från början och de nätter hon har strulat är lätt räknade *peppar peppar*.
För en månad sen började hon vakna vid 4 tiden varje natt och ville ha välling. Men somnade om direkt efter och sov sen vidare till Hampus vaknade. Och det ska jag absolut inte klaga på, men gud så skönt det är när hon sover hela nätterna, som i natt, från 19-08. Helt underbart! Hon sover riktigt bra i sitt “rum”.
I och med att vi delat av vardagsrummet där vi är mest så reagerar hon inte alls på ljud längre när hon somnat och sover väldigt tryggt igenom allt stim och stoj här hemma och vart vi än befinner oss för den delen…

Det är några saker med sovandet som jag tycker är viktigt för mina barn  (lika bra att förtydliga det så ingen tror att jag kommer med pekpinnar) och det är just det att de ska känna sig trygga när de sover, vart de än sover! Dom ska kunna sova även fast det är ljud runt omkring, och dom ska vara så pass trygga att de kan somna själva i sin säng utan att vi är med i rummet! (och med “själva i sin säng” menar jag då: när dom är redo att sova själva i sin säng, Novalii sov med oss på natten fram till för en månad sedan) Jag myser och gosar gärna tillsammans med en saga eller så, men det sker i soffan innan sovdags i så fall för jag vill inte ha det så att jag måste ligga en timme eller två för att föröka få dem att somna. Visst kan de vara mysigt ibland… Men näe, mysigt kan man ha det tillsammans all annan tid.

Och visst, barn är olika, nu är det inte säkert att Novalii blir lika “lätt-nattad” som Hampus är och har varit länge, men jag tror att det till viss del går att påverka! Bara att man kan se till att de känner sig trygga när de ska sova gör nog mycket. Jag säger det ofta: Hota aldrig med sängen, tex. “om du inte lyssnar/slutar så får du gå och lägga dig”. Då blir sängen något annat än en trygg och mysig sovplats, och barnet lär protestera när det är sängdags. Är ju ingen expert alls men tror det kan förstöra mycket.
De va min filosofi det :)

Mina barn älskar sina sängar :)


PICT2881

PICT2882

Novaliis hörna.
Lite mer förvaring ska in, sladdarna på golvet ska sättas fast vid listen och en tavellist med lite minnen ska upp.
Den älskade Leandervaggan måste väl tyvärr även bytas till spjälsäng så småningom, men funkar finfint fortfarande!

0 kommentarer: